2012. május 29., kedd



Történelem lecke, nemcsak kezdőknek!

Az igényes, hely- és korismeretet egyaránt megkövetelő történelmi regény kategóriában a könyvpiacon nincs tolongás, a magyar történelmi regény kategóriában pedig – és itt nem csak az író személyére gondolok, hanem a történés helyszínére, kifejezetten kevesen írnak, ha mégis piacra kerül egy-egy példány méltán magára vonhatja a könyvmolyok figyelmét. Marcellus Mihályról, alias Michael Mansfieldről már esett szó korában történelmi regény felé irányuló műfajváltása, a tavaly megjelent Veterán kapcsán. A szerző 50. évfordulóján egy új editioval kényezteti olvasóit és a műfaj szerelmeseit.
Kezdjük mindjárt a végén, az utószó szerint a regény a szerző korábbi munkája, mindkét írói énjének lenyomata. Valóban, noha az első oldalak után úgy tűnik az Aquincum farkasa illeszkedik a Veterán idő- és helyszínkeretébe, ahogyan haladunk előre egyre inkább mansfieldi a cselekmény. Egyébként a két regény alapmotívuma is hasonló, a Római Birodalom tönkreteszi a helyiek békés nyugalmát és nem a legkíméletesebb eszközökkel, ártatlan családok esnek áldozatul. Az oktalan vérengzésnek mindkét esetben gyerek, illetve gyerekek a tanúi, akiknél a látvány maradandó károsodást okoz, következésképp mindkét esetben a felnövő gyerek(ek) bosszúja a cselekmény. A Veterán esetében a történelmi színfalak mögött egy gyilkossággal fonódnak össze a szálak, az Aquincum farkasában hangsúlyozott a misztikusvonal, a történelmi szál nem egy bűncselekmény köré fonódik, a bűncselekmény maga a Római Birodalom. Legalábbis azok szemszögéből ítélve, akik nem kívánják szülőföldjüket és a hagyományaikat a történelem süllyesztőjében elveszve látni. A Hatalom önmagában sosem igazságos, a Római Birodalom már csak méreteiből kiindulva sem „engedhette” meg magának a méltányosságot, vezetői Rómától szabadkezet kapnak a csalásra, vesztegetésre, mi több a Hatalom arra is lehetőséget ad, hogy a három bajtárs a saját szórakoztatására falvak előre megrendezett felgyújtásával, eraviscus embervadászattal fokozza napi adrenalinszintjét. A Kölyök, akit kiragad a történelem családja és különösképpen szeretett nagyapja köréből magára marad abban a világban, ahol legfeljebb szolgaság várhat rá. Esélye sincs arra, hogy beilleszkedjen vagy a Veterán áldozatgyerekeihez hasonlóan kaméleon módjára egészen az Ordoig eljutva másféle eszközökkel harcoljon igazságáért. A névtelen Fiú  sorsa megpecsételődött, amint a vadonból kiragadva, szabadságától megfosztva mezítelenül áll a mai Birodalom előtt. Az azonnali haláltól varázsló nagyapja utolsó percében ráruházott ereje védi meg, meghosszabbítva ezzel szenvedéseit. Ez az erő azonban, nem úgy működik, mint Pandora szelencéje, csak néha, amikor Teutan elérkezettnek látja az időt irányítja őt, miközben egy álomszerű világban lebeg.
Összegezve az Aquincum farkasa inkább misztikus, mint történelmi regény, annak ellenére, hogy a két stílus olvasmányosan ötvözhető. A mindent kisajátító római élet útvesztői, a császárt bíráló korrupt politika, átfedi az eraviscusok dilemmáját, beilleszkedés egy magasabb szintű jólétebe versus a szabadság elvesztése, valamint a misztikus Teutan által vezérelt magányos farkas útja egybefonódik a szerző szabadságba vetett hitével. A befejezés sem történelmi, inkább misztikus-Mansfieldi: a megoldás az, hogy nincs megoldás, a bosszú bevégeztetett, az éj farkasa magányosan eltűnik hazájában a vadonban, néha még hallani fájdalmas üvöltését, amint hívogatja szerelmét. Aquincum pedig páratlan fejlődésnek indult...
Marcellus történelmi sorozata a tavaly alakult Historium kiadó egyedi és dicséretre méltó kezdeményezése. Az alakuló évben máris négy kiadványt jegyeztek, az idén már most a negyedik megjelenésnél tartanak az igényes történelmi irodalom népszerűsítésének jegyében. Mazl Tov!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése